Ajankohtaista

Teknisten palvelujen ajankohtaisia asioita

________________________________________________________________________________________________

Tiedote 15.6.2018

Sisääntulotien ja Vanhan Tampereentien tulevan kiertoliittymän teokseksi valittiin Samu Aarnion Jouhikko niminen teos 

Ikaalisten kaupunki järjesti yleisen taidesuunnittelukilpailun 26.4.-25.5.2018, jonka tarkoituksena oli löytää sisääntulotien ja Vanhan Tampereentien tulevaan kiertoliittymään toteutettava teos tai teoskokonaisuus. 

Toteutettavan teoksen valitsi palkintoraati, jonka muodostivat Ikaalisten kaupungin, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen ja Ikaalisten taideyhdistys TAIKA ry:n edustajat. Palkintoraati kokoontui valintatilaisuuteen 30.5.2018.

Kilpailuun saapui kahdeksan teosehdotusta. Raati päätti yksimielisesti palkita Jouhikko-nimisen teoksen parhaana ehdotuksena. Teoksen tekijä on muotoilija Samu Aarnio Joensuusta.

Palkintoraati ja Ikaalisten kaupunki kiittää kaikkia suunnittelukilpailuun osallistuneita. Runsas osanotto ja onnistunut kilpailu toimii positiivisena sysäyksenä ja mahdollistaa jatkossa vastaavien kilpailujen järjestämisen.

Kiertoliittymätaideteos Jouhikko on 7,5 metriä korkea veistos, joka muodostaa väkevän herkän maamerkin Ikaalisten Sisääntulotien ja Vanhan Tampereentien risteykseen suunniteltuun kiertoliittymään. - Samu AarnioJouhikko muodostuu 20:stä Corten-teräksestä polttoleikatusta siivekkeestä. Nämä siivekkeet kiertyvät 360-astetta teoksen keskiviivan ympärille muodostaen teoksen hehmon. - Samu Aarnio
Teoksen muodossa on nähtävissä valtava vesipisara, joka iskeytyy veden pintaan muodostaen kiertoliittymän reunoille lainehtivat laineet. Siinä voi nähdä myös musiikkia resonoivan teräskieli-instrumentin ja esihistoriallisen venuspatsaan. - Samu AarnioTeoksen hahmo viestittää ja vahvistaa Ikaalisten myönteistä tunnettavuutta, jossa merkittävimpinä tekijöinä ovat kylpylä, musiikki, kulttuurimiljöö ja teollisuus.- Samu Aarnio
Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.

________________________________________________________________________________________________

KVVY: jätevesiasiantuntijat Lauri Sillantie ja Antero Uurtamo neuvoivat Tammelantorin Ympäristötori-tapahtuman kävijöitä jätevesiasioissa.

Jätevesineuvontaa kesätapahtumissa

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys (KVVY) pitää kesän aikana jätevesiasioiden neuvontapisteitä kesätapahtumissa Pirkanmaalla ja Hämeessä. Neuvontaa saa myös puhelimessa tai sähköpostilla ilmaiseksi syksyyn saakka. 

Neuvonnan kesäkiertue

KVVY:n jätevesiasiantuntijat neuvovat kesän aikana haja-asutusalueen asukkaita ja mökkiläisiä Pirkanmaan, Kanta-Hämeen sekä Kärkölän ja entisen Hämeenkosken alueen tapahtumissa ja toreilla. Neuvontatapahtumia on sovittuna yli 30, pääosin kesä- ja heinäkuulle. Jätevesineuvojien kanssa kannattaa tulla juttelemaan, jos esimerkiksi järjestelmän toimintakunto, saneeraustarpeet tai lainsäädäntö askarruttaa. Neuvontaa voi myös pyytää omaan kylätapahtumaan. Neuvonta on kiinteistönomistajille ja paikallisille yhdistyksille maksutonta. Sovitut neuvontatapahtumat on listattu tapahtumakalenteriin www.kvvy.fi/tapahtumakalenteri

Kiinteistön sijainti ja varustelutaso määrittävät saneeraustarpeen

Ranta- ja pohjavesialueiden kiinteistöjen jätevesijärjestelmien tulisi olla lainsäädännön edellyttämässä kunnossa ensi vuoden lokakuun loppuun mennessä. Vakituisen asumisen osalta järjestelmävaihtoehtoja on useita ja neuvontaa saa myös vanhan järjestelmän riittävyyden arviointiin. Kesämökeillä varustelutaso antaa suuntaa järjestelmätyypin valinnalle. Jos mökillä on kuivakäymälä ja käyttövesi kannetaan ämpäreillä kaivosta ja järvestä, ei isoja remontteja yleensä tarvita. Tällöin riittää, että vähäiset jätevedet johdetaan hallitusti maaperään. Nykyisin monilla kesämökeillä on käytössä painevesi, pesukoneet ja jopa vesivessa. Tällöin vaaditaan jo tehokkaampaa puhdistusmenetelmää. 

Lisätiedot: Ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie, lauri.sillantie@kvvy.fi, p. 050 570 9511, www.kvvy.fi/jatevesi

________________________________________________________________________________________________

 

________________________________________________________________________________________________

KORJAUSAVUSTUKSET

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voi myöntää korjausavustusta

  • ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen

 Yhteisöille voidaan myöntää avustusta

  • jälkiasennushissin asentamiseen sekä
  • liikkumisesteen poistamiseen

Korjausavustuksissa on jatkuva haku.

Lisätietoja hakemisesta sekä paperihakemusten tulostaminen ARAn verkkosivuilta www.ara.fi.

Lisätietoa ja ohjeita sivuillammme

Lietteiden tyhjennys siirtyi Pirkanmaan Jätehuollon vastuulle

Sako- ja umpikaivojen sekä pienpuhdistamojen lietteiden tyhjennykset tilataan 2017 alusta Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalvelusta. Kuntien yhteinen alueellinen jätehuoltojaosto on päättänyt siirtyä kunnan järjestämään lietteen kuljetukseen 1.1.2017 alkaen. Päätös koskee Pirkanmaan Jätehuollon omistajakuntia, pois lukien Nokia.

Jätelain mukaan sako- ja umpikaivolietteet kuuluvat yhdyskuntajätteeseen ja siten kunnan vastuulle. Keskitetyllä keräyksellä varmistetaan lietteen asianmukainen jatkokäsittely sekä tasapuolinen palvelutarjonta ja hinnoittelu asukkaille.

Viemäriverkostoon kuulumattomien kiinteistöjen sako- ja umpikaivolietteiden tyhjennykset tilataan 1.1.2017 alkaen Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalvelusta puh. (03) 240 5010.

Voit tilata tyhjennyksen myös sähköpostiosoitteella: liete(at)pjhoy.fi
Kirjoita viestin otsikkokenttään TILAUS.
Tilaukseen seuraavat tiedot:
- tilaajan nimi ja puhelinnumero
- kiinteistön osoite
- kaivotyyppi
- tyhjennettävien kaivojen / säiliöiden lukumäärä ja tilavuus
- kaivon / säiliön sijainti ja mahdolliset tyhjennysrajoitteet
- pienpuhdistamon merkki ja malli.

Jätevesien käsittely

________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________

Haja-asutuksen jätevesienkäsittely

Haja-asutuksen jätevesienkäsittelyn säädöksiä on muutettu ja nykyiset säädökset astuvat voimaan 3.4.2017: kvvy.fi/tietoa/hajajatevedet/lainsaadanto/

________________________________________________________________________________________________